Viata

Ce reprezinta conceptul de narcisist – I

In orice moment al vietii noastre, am intalnit cu totii acea persoana – Un prieten, un membru al familiei, un coleg de serviciu sau cineva pe care tocmai l-ati intalnit la o petrecere care crede ca totul este despre el sau ar trebui sa fie despre el. Stiinta are un termen pentru acei oameni: narcisisti.

Narcisistii, prin definitie, sunt oameni care au un sentiment fragil al valorii de sine si, prin urmare, il compenseaza actionand superior fata de oamenii din jurul lor. Ei pot avea impresia ca sunt absorbiti de sine, indreptatiti sau egocentri si, in timpul conversatiilor, pot dori intotdeauna sa transfere subiectul in sine, in timp ce iubesc atentia si lumina reflectoarelor.

Narcisienii adora sa fie laudati si admirati si au un sentiment supra-umflat al importantei de sine, care le impiedica capacitatea de a se gandi la binele oricui in afara de ei insisi (Clinica Cleveland, 2020). Este important sa stim ca exista o diferenta intre narcisism si tulburarea de personalitate narcisista (NPD). In timp ce narcisismul este folosit pentru a descrie pe cineva care este egocentric, NPD este o problema reala de sanatate mintala care ar trebui diagnosticata de un profesionist medical. Totusi, nu este o idee buna sa tolerezi narcisistii prin construirea ego-ului si a importantei de sine, deoarece acest lucru ar putea agrava problema sau starea lor si, in cele din urma, acest lucru ar putea fi chiar daunator atat narcisistului, cat si oamenilor din jurul lor.

Exista studii bazate pe dovezi care arata cum putem gestiona sau trata eficient narcisistii, in acest articol vom discuta cateva dintre aceste metode.