Life

Cum să fii asertiv: modalități de vă spune părerea clar și răspicat

Asertivitatea este o atitudine și o modalitate de a te comporta în orice situație în care este nevoie să vă exprimați sentimentele, să întrebați ceea ce doriți și să spuneți nu când nu doriți ceva.

Un număr mare de persoane în timpul dezvoltării lor nu au putut să-și construiască o poziție asertivă, de aceea foarte des se găsesc într-o situație în care nu știu cum să lupte pentru drepturile lor.

Comportamentul nesatisfăcător implică ascultarea dorințelor altora și, astfel, vă înlătură dreptul de a vă susține propriile interese (adică comportamentul supus) sau de a reacționa agresiv atunci când interesele dvs. sunt amenințate.

A deveni asertiv pentru a deveni conștient de tine și pentru a-ți realiza aspirațiile.

Aceste cunoștințe se bazează pe ideea că este dreptul dvs. să cereți ceea ce doriți. Dacă sunteți asertiv, sunteți conștienți de drepturile dumneavoastră ca ființă umană. Te respecți pe tine însuți și pe nevoile tale, precum și pe ceilalți oameni și pe nevoile lor.

Conceptul asertiv este o modalitate de a dezvolta încrederea în sine și de a obține o mai mare apreciere a persoanelor cu care vă aflați în contact zilnic.

Sub forma unui comportament asertiv non-verbal
Asertivitatea nonverbală căreia îi puteți acorda atenție atunci când comunicați cu ceilalți este să… priviți direct la persoana cu care vorbiți. Privind în podea sau în lateral, trimiteți un mesaj de nesiguranță.

De asemenea, este important să aveți o poziție deschisă în loc să vă închideți în voi. Dacă stați de vorbă cu cineva, fiți stabili în ceea ce propuneți să faceți sau în ceea ce susțineți. Stați direct în fața poporului, în loc să stați departe. În timp ce comunicați, nu evitați sau nu vă îndepărtați de cealaltă persoană. Trebuie să rămâneți pe poziții.

Rămâneți calm. Dacă sunteți supărat, dezlănțuiți mânia în altă parte înainte de a încerca să fiți asertivi.

Dezvoltarea unor fraze asertive
În viața de zi cu zi, trebuie să fi fost adesea într-o situație când ați putut conduce mintea cuiva, și te-ai restrâns să-ți exprimi dezacordul.

Probabil ați ales să nu acționați, pentru a lăsa persoana cu care ați interacționat să aleagă singură. Indiferent dacă vă este rușine să-i spuneți cuiva că vă deranjează ceva, să vă abțineți de la a pune o întrebare în clasă, este greu să vă exprimați sentimente negative sau să ceri cuiva ajutor atunci când ai nevoie.

Pentru a face față acestor situații, este important să faceți o cerere. Acesta este cel mai important pas în dezvoltarea asertivității. Pur și simplu spuneți ceea ce doriți (sau nu doriți) în mod direct și deschis.