Izbutiri

Gradele din armata

Companie de a II a cum era categorisită pe atunci, formată din 48 de cătane împărțite pe 2 plutoane. O ceață dom’le în curtea unității că de abia-l vedeam pe comandantul care ne-a onorat cu un scurt discurs de primire. Am predat buletinul. Carnetul de UTC (Uniunea Tineretului Comunist) nu l-am avut fiindcă-n liceu rebel fiind, l-am ars cu alți colegi. Întrebări, uitături ciocușe la care le-am zis: “-Nu-l mai am și basta, l-am pierdut, naiba mai știe pe unde e tovarăși!” 😀

După toate astea ne-au îmbarcat într-un autocamion și ață-n centrul orașului la frizerie. Pe banii noștrii ne-am tuns la zero!!!! Si ce păr aveam!!!! Creț, mare, eh Una din prietenele mele înainte de armată era cu ochii doar la păr încât trebuia să-i spun “-Apăi mai lasă păru tu că m’ei deochea, ia cobóră-ți mai jos fața să te pot țuca!” 😆 Asadar, fresh pe cap ne-am îndreptat spre unitate, pentru primirea echipamentului si cină (tocăniță de cartofi cu salată de varză, franzelă neagră și ceai negru cu lămâie).

M-am mirat de lămâie, nu se prea găsea pe atunci în comerț. Un recrut de naționalitate maghiară, clujean și el, la vederea sergentului de serviciu pe companie care avea o banderolă roșie cu litere albe: “SSC” pe brațul stâng m-a întrebat: “-Hat ăsta la el partidul?” la care eu: “-Nu Zoli dragă, ăla veghează să se desfășore la ceas activitățile zilnice din companie.”

Și așa ajuns-am pompier militar. Prin Ardeal, încă din paleoliticul mijlociu oamenii se protejau împotriva focului, un membru al familiei având sarcina de a întreține și supraveghea focul din vetre să nu se extindă în împrejurimi. Pe atunci rămânea fără cap de-l lua somnul și ardeau bunurile vecinilor. Pe timpul romanilor la Apullum (Alba-Iulia) erau trupele paramilitare “Collegium Centonarium”, “scula” principala cu ce stingeau focul era “centona”, o pătură imbibată cu apă. Acum cu tulumbe! Cu furtunuri! A doua zi ne-au pus să-ntindem, să strângem-rolă furtunuri până ne-a ieșit pe urechi. 😆 Parcursul cu privire la grade, a fost acesta: soldat, militar fruntaș , caporal și sergent.