Life

Lupul in haine de oaie

Iata o situatie tipica la locul de munca:

Seful tau iti ofera o promotie. Tot ce trebuie sa faceti este sa pregatiti o prezentare a noului proiect la care ati lucrat si sa il prezentati conducerii de varf. Dintr-o data, colegul tau apare de nicaieri si iti ofera ajutor, asigurandu-ti ca vei ramane sub controlul situatiei. Lucrezi la majoritatea prezentarii, in timp ce colegul tau ajuta la modificari minore.

In ziua prezentarii, insa, aveti o situatie de urgenta, care va obliga sa o amanati. Insa colegul tau se asigura ca pot prezenta proiectul in loc de tine, dar iti va oferi credit complet pentru prezentarea si munca din spatele acestuia.

Si in timp ce incercati sa faceti fata situatiei de urgenta, el prezinta proiectul si …Da, fura tot creditul si primeste promotia in locul tau.

Ai intalnit un lup in hainele de oaie.

Nu doar intalnit, ci ai devenit prada lor. Chiar daca te apropii de ei pentru a incerca sa-ti regasesti controlul, te vor arunca din nou si vor spune ca au contribuit si la acest proiect. Si deodata esti tu cel care ai gresit, fiind egoist si incearca sa furi tot creditul.

Cu toate acestea, zicala a fost popularizata de fabula lui Aesop, in care lupul incearca sa-l pacaleasca pe pastor purtand haine de oaie si ataca turma, dar este ucis.

Astazi, aceasta zicala este folosita in psihologie pentru a caracteriza diferite tipuri de comportament pradator. Exista o mare varietate de personalitati, pe care psihologii le numesc lupi in hainele oilor – de la abuzatori emotionali pana la oameni agresivi ascunsi.

Dar exista un singur cuvant pe care il puteti folosi pentru a caracteriza toti acesti oameni – ei sunt manipulatori.

La randul sau, comportamentul lor manipulator reproduce o serie intreaga de alte trasaturi caracteristice.