Viata

Narcisistul si gradul sau de manipulare – IV

4. Sentimente reciproce
Ceva interesant despre comportamentul uman este abilitatea noastra de a raspunde sentimentelor altor fiinte umane. Cu toate acestea, acelasi lucru nu este valabil si pentru narcisisti. Spuneti-mi daca suna familiar, cineva (un prieten sau partener) va cere sa fiti disponibil pentru ei in orice moment. In cazul in care nu reusiti sa raspundeti la un apel telefonic sau la oricare dintre celelalte cereri ale acestora, acesta devin irascibil. S-ar putea sa va eticheteze drept ticalos acuzandu-va de inselaciune sau sa se zugraveasca pe ei insisi ca fiind victima care este „ignorata si luata de la sine de catre oamenii pe care ii iubesc”. Dar atunci cand solicitati o parte din loialitatea lor, nu sunt nici macar dispusi sa v-o ofere, deoarece le pasa doar de ei insisi.

Pentru a face fata acestui lucru, trebuie sa intelegeti ca nu aveti vina.

Vor incerca sa te faca sa simti ca esti cauza principala a problemelor dintr-o relatie, dar trebuie sa fii capabil sa faci un pas inapoi si sa vezi situatia pentru ceea ce este cu adevarat. O persoana narcisista nu va recunoaste niciodata ca este vinovata, dar asta nu inseamna ca tu esti cel care este vinovat.

Nu trebuie sa va oferiti drept vinovati pentru a salva ego-ul narcisistului.

Desi, daca aveti de-a face cu un narcisist cu intelepciune, aceasta persoana ar putea incerca sa va manipuleze pentru a-si indeplini cererea, atingand emotiile voastre. Daca aceasta persoana este deosebit de apropiata de tine, este posibil sa cunoasca deja tiparul sentimentelor si comportamentelor tale.

Trebuie sa fii constient de momentele in care incearca sa te manipuleze folosindu-ti slabiciunile impotriva ta, aceasta ar putea include santajul, folosirea traumelor din trecut impotriva ta sau chiar declansarea vinovatiei.

Acestea pot fi percepute de narcisist ca o vulnerabilitate si o folosesc pentru a profita de tine, asa ca pastreaza-ti intotdeauna garda sus cand vine vorba de aceste lucruri.