Fără categorie

Oamenii de stiinta identifica o caracteristica de personalitate care ar putea prezice cat de des sa faceti miscare

Persoanele care isi fac planuri concrete pentru a-si indeplini obiectivele se pot implica in mai multe activitati fizice, inclusiv in vizite la sala, in comparatie cu cei care nu planifica pana acum, arata cercetarile. Aceste descoperiri de cercetare, publicate in Psychological Science, o revista a Asociatiei pentru Stiinte Psihologice, sugereaza ca nivelurile auto-raportate ale unei trasaturi numite „planitate” se pot traduce in diferente comportamente in lumea reala.

Unii oameni par a fi capabili sa isi indeplineasca in mod consecvent obiectivele decat altii, dar nu este clar daca trasaturile de personalitate care au fost gasite pentru a promova atingerea obiectivelor in laborator incurajeaza in mod similar persoanele sa atinga obiective pe termen lung in viata lor de zi cu zi. , spune cercetatoarea principala Rita M. Ludwig de la Universitatea din Oregon.

Constiinciozitatea, o masura a ordinii si a dependentei indivizilor fata de Big Five Inventory of personality, a fost legata de mult timp cu comportamente sanatoase, noteaza Ludwig si colegii Sanjay Srivastava si Elliot T. Berkman, de asemenea de la Universitatea din Oregon. Restrangerea concentrarii intr-o singura faza a acestei trasaturi, permite cercetatorilor sa actioneze asupra proceselor psihologice – cum ar fi flexibilitatea mentala si capacitatea unei persoane de a face sacrificii pe termen scurt in urmarirea succesului viitor – care contribuie direct la realizarea obiectivelor pe termen lung.

„Intr-adevar pare sa existe un anumit mod de a gandi obiective care se coreleaza cu progresul pe termen lung”, spune Ludwig. „Ce este nou in acest studiu este ca am folosit o masura obiectiva a progresului obiectivului, care ar putea fi inregistrat treptat.”

Ludwig si colegii lor au examinat aceasta relatie analizand prezenta la sala a 282 de participanti pe o perioada de 20 de saptamani. Cercetatorii au urmarit de cate ori fiecare participant a ajuns in centrul de recreere al campusului dupa ce s-au inscris la studiu la inceputul semestrului academic de iarna 2018. De asemenea, au colectat retroactiv date despre prezenta la sala pe parcursul toamnei 2017. In timp ce toti participantii au inregistrat un declin similar in prezenta la gimnastica de-a lungul fiecarui semestru, persoanele care s-au apreciat foarte bine in privinta articolelor de planificare, cum ar fi „dezvoltarea unui plan clar cand am un obiectiv este important pentru mine” au mers la sala mai mult pe parcursul ambelor semestre, in comparatie cu cei care s-au clasat mai jos pe planificare.