Science

Orezul produce creșterea arsenicului în scenariile viitoare de climă-sol Partea a II-a

„Pur și simplu nu mă așteptam la amploarea impactului asupra producției de orez pe care am observat-o”, a spus Fendorf, care este, de asemenea, un coleg superior la Stanford Woods Institute for Environment . „Ce mi-a lipsit a fost cât de mult ar răspunde biogeochimia solului la o temperatură crescută, cum ar amplifica arsenul disponibil pentru plante și apoi – împreună cu stresul de temperatură – cum ar avea un impact cu adevărat asupra plantei.”

Un arsenic chimic semi-metalic, natural, se găsește în majoritatea solurilor și sedimentelor, dar este în general într-o formă care nu este preluată de plante. Expunerea cronică la arsenic duce la leziuni ale pielii, cancere, agravarea bolilor pulmonare și, în final, la moarte. Se referă mai ales la orez, nu numai datorită semnificației sale globale, ci și datorită faptului că alimentele cu un nivel scăzut de alergeni sunt adesea introduse timpuriu la sugari.

„Cred că această problemă este crucială și pentru persoanele care au copii mici în societatea noastră”, a declarat autorul principal E. Marie Muehe, fost savant postdoctoral la Stanford și acum la Universitatea din Tübingen, Germania. „Deoarece sugarii sunt mult mai mici decât noi, dacă mănâncă orez, asta înseamnă că iau mai mult arsenic în raport cu greutatea lor corporală.”

Simulări climatice

Cercetătorii au creat condiții climatice viitoare în sere pe baza estimărilor unei posibile creșteri a temperaturii de 5 grade Celsius și a dublei dioxid de carbon atmosferic până în 2100, așa cum este proiectat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice.

În timp ce cercetările anterioare au examinat impactul creșterii temperaturii în contextul crizei alimentare globale, acest studiu a fost primul care a ținut cont de condițiile solului în combinație cu schimbările climatice.

Pentru experimente, grupul a cultivat o varietate de orez cu cereale medii în sol din regiunea cultivatoare de orez din California. Serele au fost controlate pentru temperaturi, concentrații de dioxid de carbon și niveluri de arsenic din sol, care vor fi mai mari în viitor datorită acumulării de soluri din irigarea culturilor cu apă contaminată cu arsenic, o problemă care este agravată de supra-pomparea apei subterane.