Science

Orezul produce creșterea arsenicului în scenariile viitoare de climă-sol

Orezul este cea mai mare cultură la nivel mondial, consumată de mai mult de jumătate din populația lumii – dar noi experimente de la Universitatea Stanford sugerează că, odată cu schimbările climatice, producția în regiunile viticole majore cu arsenic de sol endemic va suferi un declin dramatic și va pune în pericol aprovizionarea cu alimente critice .

Aceste experimente care explorează producția de orez în condițiile climatice viitoare arată că randamentele de orez ar putea scădea cu aproximativ 40 la sută până în 2100 – cu consecințe potențial devastatoare în anumite părți ale lumii care se bazează pe cultura de orez ca sursă de hrană de bază. Ba mai mult, modificările proceselor solului datorate creșterii temperaturilor vor face ca orezul să conțină de două ori mai mult arsenic toxic decât orezul consumat astăzi. Cercetarea a fost publicată pe 1 noiembrie în Nature Communications .

„Până când ajungem la 2100, se estimează că avem aproximativ 10 miliarde de oameni, deci ar însemna că avem 5 miliarde de oameni dependenți de orez și 2 miliarde care nu ar avea acces la caloriile de care ar avea nevoie în mod normal”, a declarat coautorul Scott Fendorf , profesorul Terry Huffington în știința sistemului terestru la Școala de științe a Pământului, Energiei și Mediului (Universitatea Stanford). „Trebuie să fim conștienți de aceste provocări care vin pentru a putea fi gata să ne adaptăm.”

Cercetătorii au privit în mod specific orezul deoarece este cultivat în păduri inundate care ajută la eliberarea arsenului de pe sol și îl fac deosebit de sensibil la consumul de arsen. În timp ce multe culturi alimentare conțin astăzi cantități mici de arsen, unele regiuni în creștere sunt mai sensibile decât altele. Schimbările viitoare ale solului datorită temperaturilor mai ridicate combinate cu condițiile inundate determină arsenicul să fie preluat de plantele de orez la niveluri mai ridicate – și utilizarea apei de irigație cu arsenic ridicat natural, exacerbează problema. Deși acești factori nu vor afecta toate mărfurile globale în același mod, ele se extind și la alte culturi cultivate cu inundații, cum ar fi taro și lotus.