Viata

Pensia de stat, drum inchis

Cine plateste acum contributia, plateste degeaba

Sistemul de pensii a „mers” atita vreme cit numarul pensionarilor a fost mai mic decit al salariatilor. Dar, ca in orice schema piramidala, asta nu putea dura la infinit. Mugur Isarescu spunea, saptamina trecuta, ca e aritmetic imposibil sa platesti 6 milioane de pensionari, din contributiile a 4.4 milioane de salariati.

Iar situatia n-o sa se imbunatateasca. Populatia Romaniei imbatrineste, nu intinereste. In plus, multi tineri nici nu mai intra in sistem, pentru ca emigreaza. Pensionarii care vad ca le scade pensia de la o luna la alta, se simt pacaliti. Dar mai pacaliti sunt salariatii care platesc acum contributia. Ei nu vor primi niciodata pensie.

3 crize intr-un singur an

Criza pensiilor nu are legatura cu criza economica mondiala, nici cu criza de cheltuieli a statului roman. Sunt 3 crize separate, fiecare cu cauzele ei. Dar in Romania ele s-au suprapus, din doua motive:

  • milioane de romani au plecat din tara intr-o perioada scurta.
  • alte milioane de romani au iesit la pensie in mod artificial

Si au lasat statul fara bani. De aceea, evident, toate promisiunile ca „vor creste pensiile sarmanilor pensionari” sunt minciuni.

Ce e de facut?

Simplu: solutia e cea legala, aplicata oricarei firme care isi pacaleste clientii. Statul roman trebuie sa plateasca pentru promisiunile mincinoase si greselile facute, ca orice companie privata.

Contributiile obligatorii trebuie oprite imediat, pentru ca sunt o escrocherie. Cei care au ajuns la pensie trebuie sa o primeasca pina la sfirsit. Dar sistemul de pensii trebuie sa se transforme dintr-o schema piramidala, intr-un sistem sanatos, bazat pe investitii.

Iar oamenii trebuie sa aleaga singuri cine le administreaza banii de pensie. Cei care nu au incredere in statul roman (eu nu am) trebuie sa aiba posibilitatea sa isi depuna fondul de pensie unde vor ei. E pensia noastra, sunt banii nostri si noi hotarim ce facem cu ei.