Science

Pigment biologic care acționează ca protecția pentru călătoria spațială

Când racheta masivă Antares se va scoate de la Wallops Flight Facility de pe malul estic al Virginiei, sâmbătă dimineață, va avea cu ea o sarcină utilă de biomateriale minuscule cultivate cu ciuperci pe care Radamés J.B. Cordero în ultimii patru ani a dezvoltat-o și studiat-o intens.

Materialul, un compus de melanină fungică și polimeri, va fi livrat către Stația Spațială Internațională pe orbita mică a Pământului, unde va fi testat pentru capacitatea sa de a proteja împotriva radiațiilor spațiale. Rezultatele acestor teste ar putea inspira noi idei despre cum să protejăm oamenii împotriva radiațiilor dăunătoare pe Pământ și în spațiul exterior.

Melanina, un pigment maro închis sau negru, se găsește în toate regnurile biologice și s-a dovedit că absoarbe frecvențe nocive de radiații ionizante care pot deteriora celulele. „Știm că radiațiile spațiale sunt periculoase și că dăunează materiei”, spune Cordero, un asociat de cercetare la Departamentul de Microbiologie Moleculară și Imunologie de la Școala Johns Hopkins Bloomberg de Sănătate Publică și care conduce proiectul de cercetare. „Radiația este periculoasă pentru astronauți și echipamente în spațiu, dar expunerea la radiații este, de asemenea, o preocupare a furnizorilor de servicii medicale și a pacienților în timpul imagisticii prin radioterapie, radioterapie și alte proceduri conexe. Dacă aveți un material care poate acționa ca un scut împotriva radiațiilor, acesta nu numai că ar putea proteja oamenii și structurile din spațiu, dar ar avea și beneficii foarte reale pentru oamenii de pe Pământ. ”

Aceasta este prima dată când melanina a fost trimisă în spațiu pentru testare, în parte deoarece materialul este extrem de costisitor de produs, cu un gram care costă de obicei 400 USD. Munca lui Cordero se concentrează pe o formă de melanină cultivată în ciuperca de mediu Cryptococcus neoformans, despre care cercetătorii se așteaptă să ofere o „fabrică” mult mai rentabilă pentru melanină și poate chiar să ofere beneficii suplimentare de protecție.