Science

Rinocerii antici din Yukon – Partea a II-a

Este un decalaj în evidența fosilelor pe care oamenii de știință au dorit să îl completeze. Pentru a înțelege de ce, imaginați-vă Pământul în perioada Terțiară, o perioadă de timp care a început după ce dinozaurii s-a stins și s-a încheiat în urmă cu aproximativ 2,6 milioane de ani. În acea epocă, un pod terestru îngust numit Beringia conecta ceea ce sunt astăzi Rusia și Alaska.

Paleontologii cred că animalele de tot felul, inclusiv mamuții și rinocerii, s-au revărsat peste podul respectiv. Există o singură problemă: Geologia și mediul Yukon, care stătea în centrul acelei rute de migrație în masă, nu favorizează conservarea fosilelor de la animalele terestre.

„Știm că un pod terestru trebuie să fi fost în funcțiune pe parcursul unei majorități din ultimii 66 de milioane de ani”, a spus Eberle. „Captura este de a găsi fosile la locul potrivit la momentul potrivit.” În acest caz, oamenii de la locul potrivit și la momentul potrivit erau un învățător din Yukon și elevii ei.

Când Eberle a văzut pentru prima dată dinții fosili ai lui Hodgins, acum adăpostiți în colecțiile de fosile ale guvernului Yukon din Whitehorse, nu a crezut că ar putea face mare lucru cu ei. Apoi, împreună cu colegii au pornit pe o idee: Eberle a pus una dintre piesele mici sub un instrument numit microscop electronic de scanare care poate dezvălui structura smalțului dinților în detalii incredibile.

Ea a explicat că dinții de mamifere nu sunt construiți deopotrivă. Cristalele care formează smalțul pot crește urmând modele diferite la diferite tipuri de animale, un pic ca o amprentă dentară. Smalțul dinților Yukon, echipa găsită, a purtat semne de proveniență dintr-o rudă cu rinocer.

Coautorii studiului includ Howard Hutchison de la Muzeul de Paleontologie al Universității din California; Kristen Kennedy din Studiul Geologic al Yukon; Wighart von Koenigswald, de la Universitatea Rheinische Friedrich-Wilhelms din Germania; și Grant Zazula din Programul de paleontologie din Yukon în guvernul Yukon.