Science

Rinocerii antici din Yukon

In 1973, un profesor pe nume Joan Hodgins si-a dus elevii intr-o drumetie langa Whitehorse, pe teritoriul Yukon din Canada. In acest proces, a facut istorie pentru aceasta regiune draguta.
O cariera in care invatatorul Joan Hodgins a descoperit fosile vechi de 8-9 milioane de ani din Yukon. (Credit: John Meikle)

In timp ce explorau sterilele lasate in urma de o mina de cupru acum defuncta, Hodgins si studentii ei, care fac parte dintr-un program de instruire pentru delincventii tineri, s-au impiedicat de cateva fragmente de fosile – bucati si bucati din ceea ce pareau a fi dinti alaturi de bucati de os.

Fragmentele antice de dinti erau atat de mici si intr-o forma atat de proasta incat „majoritatea paleontologilor s-ar putea sa nu le fi ridicat”, a spus Jaelyn Eberle, un curator de vertebrate fosile la CU Muzeul de Istorie Naturala . Dar Hodgins a facut-o. Acum, la mai bine de 40 de ani de la dragutul drum al profesorului, o echipa internationala condusa de Eberle a folosit tehnologia moderna pentru a identifica originile acelor fosile enigmatice.

Intr-un studiu publicat astazi , Eberle si colegii ei raporteaza ca fragmentele de dinti fosili provin probabil de la maxilarul unui var indepartat de rinocerose de astazi. Este posibil ca acest animal puternic sa fi trantit prin padurile din nord-vestul Canada cu aproximativ 8 pana la 9 milioane de ani in urma. Si este o prima descoperire: Inainte de descoperirea rinocerului, paleontologii nu au gasit un singur vertebrat fosil care dateaza din aceasta perioada in Yukon.

„In Yukon, avem camioane de fosile provenite de la mamifere din epoca de gheata, cum ar fi mamutii lana, caii antici si leii feroce”, a declarat Grant Zazula, coautor al noului studiu si paleontolog al Guvernului Yukon. „Dar este prima data cand avem dovezi pentru mamifere antice, cum ar fi rinocerii, care au disparut inaintea epocii de gheata.”