Izbutiri

Speranta romanilor, sau cand or sa-si revina americanii

„Or sa-si revina americanii, si speranta mea este ca or sa aiba nevoie de produse, si or sa le comande in Romania, si asa vom relua exporturile”. Asa zicea ieri un politician. De data asta, nu era presedintele Basescu, ci dimpotriva, un membru marcant al tulburatului PSD – semn ca optimismul este o trasatura generala a clasei politice romanesti. Acuma, nu zic, e bine sa fii optimist, dar exista o linie dincolo de care optimismul devine imbecilitate. Iar in afaceri, risti sa dai faliment. Cum era sa dea si politicianul respectiv, in timpul lui liber dezvoltator imobiliar, si pe care doar statul l-a salvat, bagindu-i milioane de euro in buzunar, prin intermediul programului „Prima Casa”.

Dar astea sunt maruntisuri de Dimbovita. Hai sa vedem cit de optimisti sunt chiar americanii cu privire la tara si viitorul lor. MSN MONEY le-a pus intrebarea asta celor de la American Economic Association, considerati de catre ei atit avizati, cit si independenti de guvern.

Revenirea economiei americane
Robert Johnson, director asociat pentru analiza economica Morningstar: analizele istorice arata ca prabusirile economice au fost urmate de reveniri de peste 6%. O crestere de numai 2% (cit e prognozata pentru 2010) nu e destul de puternica pentru o revenire economica.

David Wyss, economist sef Standard&Poors: nu-mi place sa zic „de data asta e diferit” dar cred ca asa va fi. Cu o datorie interna si externa coplesitoare, si cu un dezechilibru comercial puternic, va fi greu sa ne mai intoarcem la cresterea economica puternica din perioada de dupa razboi. (E ceva diferit in Romania? A, da! Noi ne-am bazat cresterea doar pe piata imobiliara, pentru ca, spre deosebire de SUA, nu prea avem economie care sa isi revina).

Piata imobiliara
Keith Hembre, economist sef First American Funds: slabiciunea acestui sector va continua sa se simta in Produsul Intern Brut. Bancile vor fi obligate sa accepte noi aminari la plata imprumuturilor.

John Canally, economist LPL Financial: piata imobiliara este un indicator al cresterii, asa ca slabiciunea continua a acestui sector nu sustine ideea ca am fi pe calea unei reveniri economice. (Aceeasi situatie e si in Romania)

Cheltuielile de afaceri
David Wyss, economist sef Standard&Poors: accesul firmelor la credite va ramine redus. Cu un guvern care imprumuta asa de mult ca sa dea stimulente economice, ramin mai putini bani pentru companii. Patronii vor fi prudenti cu noile angajari. Acest lucru va incetini revenirea, si va face economia vulnerabila in fata unui alt soc. (La noi pare ca se intimpla acelasi lucru, dar in realitate nu: statul roman stringe si el toti banii de pe piata, dar nu ca sa stimuleze productia, ci doar ca sa isi tina functionarii si sa isi plateasca salariile, gresala care se va simti din greu in anii urmatori).

Schimbari demografice
Robert Johnson, director asociat pentru analiza economica Morningstar: o populatie imbatrinita, inseamna o forta de munca care creste mai incet decit in orice alta perioada de dupa al doilea razboi mondial. Ca rezultat, tinerii muncesc mai putin, sunt mai putin productivi decit cei virstnici.

David Wyss, economist sef Standard&Poors: pe termen lung, riscam sa avem o societate in care fondurile publice vor fi cheltuite mai mult pe ingrijirea batrinilor decit pe educatie. Lipsa de fonduri pentru educatie va duce la o nepotrivire intre forta de munca de care avem nevoie si forta de munca pe care o creem. (In Romania nu ne facem probleme din astea: ani de zile, statul s-a facut ca nu vede cum functionarii lui au facut retele de trafic cu certificate medicale false si, ca urmare, numarul pensionarilor „pe caz de boala” a crescut cu peste 1 milion. Consecinta: evident, nu mai sunt bani, iar profesorii, ultimii dintre angajatii statului care ar trebui sa plece, sunt acum primii pe lista de concedieri).

Cresterea lenta a productivitatii
Keith Hembre, economist sef First American Funds: cresterea economica nu poate veni decit prin cresterea productivitatii fiecarui angajat. Cresterea taxelor ar fi o frina a relansarii economice. In ultimii 15 ani, cresterea comertului international a dus la o crestere a eficientei angajatilor, dar este improbabil sa mai vedem o asemenea crestere si in urmatorii 15 ani.

David Wyss, economist sef Standard&Poors: e greu de afirmat ca vom asista la revolutii tehnologice care sa duca la o crestere a productivitatii.

Schimbarea comportamentului consumatorului:
Robert Brusca, economist sef Fact&Opinions Economics: in cazul in care americanii isi vor schimba in permanenta comportamentul de consumatori ca urmare a crizei, si vor cheltui mai putin, atunci cresterea economica va fi aminata cu inca o generatie. 

Am plecat de la politicianul roman care, la cit de competent este si la cit intelege el cum e cu criza, isi zice acum: americanii astia se pling degeaba. Ce-i aia 15 ani, ce-i aia „inca o generatie”? Las’ ca in 6 luni, o sa-i vezi ca-si revin! Si dupa aia cu cine sa faca afaceri? Pai cu firmele romanesti, cu cine?! Asa ca iar o sa curga taxele, o sa ne creasca veniturile la buget, n-o sa mai facem nici o prostie de reforma, si toti or sa fie fericiti! Si pina atunci mai facem un imprumut la FMI, mai ne da un banut UE, ca doar n-o sa-i scad salariul lu’ nepoata-mea Ioana!