Science

Vom vindeca vreodata cancerul?

Cancerul este un grup de boli pe care s-ar putea sa nu le putem vindeca niciodata complet, insa oamenii de stiinta sunt optimisti ca vaccinurile, medicamentele personalizate si alegerile inteligente ale stilului de viata vor ajuta la prevenirea si tratarea unei proportii mult mai mari decat se intampla in prezent.

Am intrebat trei experti in cancer – profesorul laureat Nobel Harald zur Hausen, profesorul Walter Ricciardi si dr. Elisabete Weiderpass – pentru gandurile lor despre vindecarea cancerului. Toti fac parte din comisia de misiune a UE pentru Europa si vor contribui la definirea unei tinte concrete pentru Europa in acest domeniu in urmatorul deceniu. ,,Daca putem vindeca vreodata cancerul complet – aceasta este o intrebare deschisa la care nu pot sa raspund. Avem o sansa buna de a reduce drastic incidenta cancerului, dar ceea ce vedem in prezent este ca incidenta sau aparitia cancerului creste la nivel global.”

Mortalitatea pacientilor cu cancer este usor in scadere, dar cresterea incidentei nu este compensata de scaderea mortalitatii. Exista inca un numar mare de cazuri care apar in fiecare an si, daca dorim cu adevarat sa facem ceva impotriva cancerului in viitor, trebuie sa oprim cresterea. Stim ca exista o serie de factori de risc de cancer care pot fi evitati. In acest moment, de asemenea, stim despre aproximativ 20% dintre cancerele in care sunt implicate infectii. Nu putem doar imuniza eficient pacientii impotriva acestor tipuri de cancer, dar practic il putem eradica, in special Hepatita B (o cauza a cancerului hepatic) si Papillomavirusul uman (pe care prof. Zur Hausen l-a descoperit este legat de cancerul de col uterin) unde avem vaccinuri care sunt disponibile in prezent.

,,Recent, am descoperit o clasa complet noua de agenti infectiosi care provin initial din plasmide. Plasmidele sunt un fel de mini-cromozom de bacterii, pe care il gasim la un numar foarte mare de pacienti cu cancer de colon. Acestea sunt infectii care persista de zeci de ani, provocand inflamatii cronice, iar aceste inflamatii sunt cu adevarat cauza radicalilor de oxigen si a evenimentelor mutationale in celule susceptibile la dezvoltarea cancerului.”