Life Science

Blocantele canalelor de calciu pot fi eficiente în tratarea pierderii de memorie a Alzheimerului

Boala Alzheimer (BA) este cea mai frecventă cauză a demenței, dar schimbările funcției celulelor creierului care stau la baza pierderii de memorie rămân slab înțelese. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au identificat că blocanții canalelor de calciu pot fi eficienți în tratarea pierderilor de memorie.

Rezultatele echipei, publicate în Frontiers in Cellular Neuroscience, au descoperit că tratarea unei celule cerebrale bolnave cu un blocant al canalului de tip L a redus numărul ionilor de calciu capabili să curgă în celula creierului.

Cercetătorii au folosit muștele de fructe pentru a studia BA, folosind o moleculă fluorescentă numită GCaMP6f, care raportează cantitatea de ioni de calciu din celulele creierului.

Au descoperit că celulele bolnave ale creierului devin supraîncărcate cu ioni de calciu, care la nivel normal sunt importante pentru formarea memoriei. Această suprasolicitare s-a datorat supraproducției genei care codifică un canal, cunoscut sub numele de canal de tip L, care permite ioniilor de calciu să curgă în celula din exterior. Mai multe dintre aceste canale înseamnă că mai mulți ioni de calciu pot să curgă în celulă, perturbând formarea memoriei. Utilizarea unui medicament pentru a bloca canalul de tip L a inversat efectul bolii și a redus fluxul de ioni de calciu la un nivel normal.

Echipa de cercetare a investigat și memoria muștelor de fructe, testând dacă își puteau aminti care dintre cele două mirosuri au fost împerecheate anterior cu un șoc electric – similar experimentelor lui Pavlov cu câinii.

În timp ce muștele sănătoase își aminteau bine, muștele bolnave, ca și oamenii, afișau o amintire afectată. Cu toate acestea, dacă supraproducția canalelor de tip L a fost corectată în muștele bolnave, celulele creierului lor nu au mai fost supraîncărcate cu ioni de calciu și memoria lor a fost la fel de bună ca muștele sănătoase. Acest lucru arată că pierderea de memorie este probabil datorată supraîncărcării de calciu, deoarece se realizează prea multe canale de tip L și, dacă aceasta este corectată, deteriorarea memoriei este salvată.

Dr. James Hodge, profesor asociat în Neuroștiință la Școala de Fiziologie, Farmacologie și Neuroștiință, a declarat: „Pierderea de memorie în boala Alzheimer (BA) este un simptom extrem de chinuitor și dificil de tratat. Direcționarea schimbărilor timpurii ale funcției celulelor creierului – înainte de a începe să degenereze – poate fi eficientă în tratarea pierderilor de memorie.

„S-a crezut că canalele de tip L au un rol în BA de ceva vreme și acest studiu arată o legătură directă între pierderea de memorie și supraproducția canalului de tip L în celulele creierului.”

La oamenii care suferă de BA, blocarea acestor canale poate fi benefică în tratarea deficienței de memorie. Rezultatele arată că ar trebui efectuate lucrări suplimentare pentru a determina mecanismul care stă la baza recuperării memoriei și dacă cercetarea echipei se va dovedi sau nu eficientă la om.