Life

Conectat și deconectat – dependența socială emergentă

Studiile recente arată că dependența de social media este acum recunoscută drept o problemă reală.

Utilizarea social media a fost catalogată ca fiind mai gravă decât dependența de alcool sau țigări. Această creștere poate fi atribuită disponibilității accesului și acceptabilității sociale a utilizării acestor rețele.

Simptomele dependenței includ: activitate online cronică, verificarea neîntreruptă a site-urilor sociale – creșterea timpului petrecut online, indiferent dacă este vorba de o stare pasivă sau activă – urmărirea profilurilor sau reîmprospătarea neîntreruptă a newsfeed-ului etc.

Care sunt dezavantajele folosirii excesive a rețelelor sociale?

A fi dependent de mediile sociale poate crea o presiune sporită mai ales în ceea ce privește conformarea așteptărilor societății – similar cu obiceiul nesănătoas de a compara viața proprie cu a altcuiva. Poate crea stima de sine redusa pentru cei care nu simt ca viata lor este la fel de „incitantă” ca a colegilor. Un alt dezavantaj este că ne deschide până la vulnerabilitate care poate duce la agresiune și lipsă de intimitate.

Pe măsură ce ne trăim viața online, o altă capcană este lipsa angajamentului față de „viața reală”,. De exemplu, oamenii care au telefoanele la ei chiar și atunci când mănâncă, mai degrabă le vor utiliza, decât să mânânce conștient sau să petreacă timp cu cei care sunt la masă cu el.

Sfaturi pentru gestionarea utilizării rețelelor sociale

1. Fiți clar scopului pentru care folosiți social media. De exemplu: scopuri de afaceri, legătura cu prietenii sau starea de contact cu familia / prietenii.

2. Informați-vă despre opțiunile de securitate – majoritatea site-urilor au opțiuni de securitate pe care le puteți controla, astfel încât să puteți monitoriza cine ce vede. Acest lucru vă permite să controlați interacțiunile cu ceilalți.

3. Folosiți-vă de social media într-un mod pozitiv – profitați de ce informații productive puteți găsi online. Comunicarea cu cineva care locuiește departe sau cu persoane cu aceleași interese nu a fost niciodată mai ușoară.

4. Fiți respectuoși față de ceilalți și fiți conștienți de informațiile pe care le postați – Gândiți-vă cu atenție înainte de a posta informații personale, inclusiv postarea de poze sau comentarea acestora pe profilul dvs.

5. Setați limite. Aceste limite depind de fiecare, spre exemplu puteți să ieșiți la o plimbare și să vă lăsați telefonul acasă sau atunci când luați masa să lăsați telefonul în altă cameră. De asemenea, în loc să petreceți timp pe social media noaptea, puteți citi câteva pagini dintr-o carte preferată.