Pasiuni

Cum alegi stilul literar potrivit personalitatii tale?

Lectura este extrem de importanta pentru dezvoltarea imaginatiei, creativitatii, dar si a gandirii si capacitatii de a sintetiza si mai ales integra simboluri din cultura noastra, dar si culturi diferite, in experienta cotidiana. Cu toate acestea, auzim tot mai des generatiile “batrane” plangandu-se de faptul ca tinerii nu mai citesc.

Intr-adevar, cu evolutia constanta a tehnologiei, exista o tendinta a tinerilor de a se orienta mai degraba catre vizual decat catre cuvinte si implicit lectura, insa acest lucru nu trebuie generalizat. Inca exista multi tineri carora le place sa citeasca, precum exista si multi adulti care prefera sa se uite la televizor in loc sa citeasca o carte.

Pentru a transforma lectura intr-o experienta placuta, este foarte important sa alegi acel stil literar care se potriveste personalitatii tale.

Iata cum poti face acest lucru!

Analizeaza “arhetipul” pe care il reprezinti si cauta carti care sa rezoneze cu acesta

Poate ca esti genul de persoana aventuroasa, care simte nevoia sa citeasca carti stiintifico-fantastice ori de aventura. Ori poate ca stilul tau mai dulceag, romantic, se muleaza pe romanele de dragoste. Cert este ca este foarte important sa citesti carti care se incadreaza intr-un stil literar ce rezoneaza cu personalitatea ta.

Sursa foto: platforma de recenzii Carturarul.ro
HobbitulIndrazneste sa iesi din tipar

Chiar daca personalitatea ta este poate mai degraba mai intunecata si astfel te orientezi catre thrillere psihologice, uneori poate ca simti nevoia sa citesti o carte mai usoara. Nu exista o “reteta exacta” pentru cartile care ti se potrivesc si care nu, tu singur iti vei da seama, chiar prin actul lecturii, daca rezonezi cu o opera literara sau nu.

In privinta cartilor non-fictionale, nu te “forta” sa citesti ceva ce nu iti place
Este foarte important ca atunci cand citesti anumite carti practice, nonfictionale, sa alegi exact acele carti care te-ar putea ajuta sa evoluezi intr-o anumita privinta. De exemplu, daca nu crezi in cartile motivationale, atunci nu are rost sa te angajezi in astfel de lecturi, indiferent de cat de multe persoane iti recomanda sa citesti o anumita carte care “le-a schimbat viata”. De asemenea, manualul de gradinarit este util doar in situatia in care chiar planuiesti in viitorul apropiat sau indepartat sa te apuci de acest hobby. In alt context, doar iti pierzi timpul daca citesti astfel de carti care nu au nicio relevanta practica, timp pe care l-ai putea folosi facand alte lucruri.
 

Orienteaza-te catre anumite categorii ale unor edituri

Daca esti un cititor inrait, vei observa ca editurile unesc sub o anumita categorie carti asemenatoare, care pot rezona cu stilul tau.

Daca gasesti aceste categorii ale unor edituri, iti va fi usor sa cauti lecturi care sa te inspire in cadrul acestora.

Creeaza-ti un fel de “buckest-list” literar

Daca iti setezi exact ce vrei sa citesti intr-o anumita perioada, iti va fi foarte usor sa iti dai seama ce fel de cititor esti si ce carti rezoneaza cu personalitatea ta. Astfel, aceasta experienta a cititului va fi una placuta.