Life

Cum poti detecta persoanele toxice

Te-ai simtit vreodata prins psihologic intr-o relatie?

Poate cunoasteti o persoana mult timp, chiar toata viata, dar ceva despre relatia dvs. nu se simte corect. Te simti inferior, subapreciat, nelinistit.

Puteti spune chiar ca, atunci cand sunteti aproape de aceasta persoana, va simtiti in stare de ebrietate.

Cu totii am avut astfel de relatii in viata noastra. Adesea este un prieten sau o cunostinta si uneori este ruda ta apropiata – un parinte sau o sora. Cu aceste persoane, aveti o relatie cu modele repetate de abuz, atat emotionale fizice, conflicte, manipulare si discriminare.

In curand va dati seama ca va sufocati in aceasta relatie. Iti afecteaza calitatea vietii, stima de sine. Ati devenit o victima a persoanelor toxice, iar astazi veti invata cum sa-i detectati si sa faceti fata cu ei.

Ce spune psihologia despre persoanele toxice?

Subconstient, stim cu totii cine este o persoana toxica. Dar cand sunt indemnati sa defineasca o astfel de persoana, vin in minte prea multe adjective largi, cum ar fi pasiv-agresiv, abuziv, narcisist, negativ etc.
In psihologie, nu exista o definitie pentru o persoana toxica.

Unii psihologi compara persoanele toxice cu narcisistii maligne – un termen pentru persoanele care au o tulburare de personalitate narcisista cu un amestec de agresiune si comportament antisocial.

Dar aceste trasaturi nu descriu neaparat orice persoana toxica. Nu puteti spune ca fiecare persoana toxica este agresiva si nu toate persoanele toxice sunt antisociale. Uneori sunt foarte calmi si prietenosi si, totusi, cand te afli intr-o relatie cu astfel de persoane, te simti obisnuit.