Life Stories

Fericit în căsnicie? Genetica poate juca un rol

Oamenii se îndrăgostesc din mai multe motive – interese similare, atracție fizică, valori comune etc. Totușo, fericirea pe termen lung poate depinde de genele fiecăruia, spune un nou studiu condus de cercetătorii de la Yale.

Publicat în revista PLOS One, studiul a examinat rolul unei variații genetice care afectează oxitocina, un hormon care joacă un rol în legătura socială.

Autorul principal, Joan Monin, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică din Yale, și echipa ei au studiat 178 de cupluri căsătorite, cu vârsta cuprinsă între 37 și 90 de ani. Fiecare participant a completat un sondaj despre sentimentele lor de securitate și satisfacție maritală. Studiului i s-a adăugat un eșantion de saliva pentru genotipare.

Echipa de cercetare a constatat că atunci când cel puțin un partener a avut o variație genetică cunoscută sub numele de genotipul GG în receptorul genotipului oxitocinei, cuplul a raportat o satisfacție maritală semnificativ mai mare. Aceste cupluri aveau o mai mare satisfacție în comparație cu alte cupluri care aveau genotipuri diferite.

În timp ce varianta de receptor de oxitocină, OXTR rs53576, a fost studiată anterior, noul studiu este considerat primul care examinează rolul în satisfacția maritală.

„Acest studiu arată că modul în care ne simțim în relațiile noastre strânse este influențat de mai mult decât experiențele noastre comune cu partenerii noștri de-a lungul timpului”, a spus Monin. „În căsătorie, oamenii sunt, de asemenea, influențați de propriile lor predispoziții genetice și de partenerul lor.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu genotipul GG au raportat un atașament mai puțin anxios în căsătorie, luccru care a creat beneficii în relație. Atașamentul anxios este un stil de securitate scăzută în relații care se dezvoltă din experiențele trecute cu membrii apropiați ai familiei, dar și cu partenerii de-a lungul vieții. Acesta este asociat cu diminuarea auto-valorii, sensibilitate ridicată la respingere și comportament de căutare a aprobării.

Cercetatorii au spus ca un genotip GG individual si genotipul GG al partenerului reprezinta aproximativ 4% din variatia satisfactiei maritale. Deși acest procent este mic, este o influență semnificativă având în vedere alți factori genetici și de mediu la care cuplurile sunt expuse.

Rezultatele studiului pot duce la studii viitoare pentru a examina modul în care genotipurile cuplurilor interacționează pentru a influența relația în timp. O alta directie viitoare pentru studiu va fi de a examina modul in care varianta OXTR rs53576 interactioneaza cu experiente specifice (negative si pozitive) și în ce măsură influențează calitatea relației în timp.