Viata

Gradinarit pentru schimbarile climatice

Ati observat ca primavara vine mai devreme, ca plantele infloresc in vremuri ciudate sau ca ploile sunt mai intense? Daca da, este posibil sa fiti martorii primelor etape ale schimbarilor climatice – si modul in care ti-ai planificat si gestionat gradina trebuie sa se schimbe.

O problema atat de mare, care poate parea coplesitoare, ar putea sa ne faca sa ne simtim neputinciosi. Dar, pe masura ce clima se schimba imprevizibil, putem face mai mult decat ne dam seama, pentru ca pana si modul in care ne amenajam casele si afacerile influenteaza foarte mult aceste schimbari. Stim ca arderea combustibililor pentru a tunde ierburile din gradina elibereaza cantitati masive de carbon in atmosfera, ceea ce accelereaza schimbarile climatice si afecteaza modul in care speciile traiesc in gradinile noastre si spatiile salbatice. Care sunt strategiile de utilizat in timp ce proiectati peisajul, care pot atenua utilizarea energiei si amprenta de carbon?

Cosit cu motocoasa

Cosit cu motocoasa

Majoritatea consumului de energie al unei cladiri este in racire si incalzire, iar peste 50% din energia natiunii noastre provine din arderea combustibililor fosili. Putem reduce amprenta de carbon prin folosirea plantelor pentru a ne raci si chiar pentru a ne incalzi casa. Arborii decolorati, plantati pe partea sudica si cea de vest a structurilor, ne pot raci casele cu pana la 10 grade in vara, in timp ce o suprafata umbroasa poate fi cu 20 pana la 45 de grade mai racoroasa la atingere.

De asemenea, arborii de umbra scad temperatura aerului in jurul lor de 2 pana la 9 grade prin evapotranspiratie; de exemplu, un copac matur cu o coroana de 30 de picioare va pierde 40 de galoane de apa in aer in fiecare zi. Chiar si viile care cresc pe un perete pot reduce temperatura suprafetei cu 10 grade, contribuind la reducerea nevoilor de racire, iar un acoperis verde de 3.000 de metri patrati poate reduce consumul de energie cu 3 pana la 10 procente. In timpul iernii, coniferele plasate in partea de nord a casei pot bloca vantul, ajutand la reducerea energiei necesare pentru incalzirea unui spatiu interior.

Dar ce altceva pot face copacii? Acestia pot sa retina dioxidul de carbon din aer, purificandu-l. Florile si ierburile pot ajuta la acest proces, dar trebuie sa fie la randul lor ingrijite.

O motocoasa este aparatul ideal care va ajuta sa indepartati ierburile nedorite si sa ii oferiti gradinii un aspect ingrijit foarte atragator. De pe www.motocoaseieftine.ro aflam ca o motocoasa moderna pe benzina este un aparat care va ajuta in lupta cu schimbarile climatice, intrucat sunt mai putin poluante decat modelele mai vechi. Ele functioneaza intr-un mod facil si curat si lasa o gradina foarte aranjata, fara sa incarce aerul cu substante daunatoare.

Gradina ta poate face o diferenta semnificativa in lupta impotriva schimbarilor climatice. Putem folosi copaci, arbusti si vita de vie pentru a ne umbri casele si pentru a reduce consumul de energie in timp ce sechestram carbonul din aer. Plantele pe care le alegem pot contribui in mod suplimentar la reducerea amprentelor de carbon.