Fără categorie

Ingrediente esentiale pentru diversitatea in literatura

Beneficiile lecturii sunt recunoscute de toti romanii, desi nu toti romanii obisnuiesc sa citeasca asa des. Cititul ne antreneaza mintea, ne ajuta sa ne imbunatatim memoria si ne dezvolta imaginatia, orice varsta am avea. Toti cititorii avizati din Romania recunosc faptul ca, pentru a transforma cititul intr-o activitate care sa te atraga in mod constant, nu sa te plictiseasca, diversitatea este raspunsul cel mai potrivit. In acest sens, este indicat sa citesti atat carti de beletristica de diferite genuri, dar si de non-fictiune care acopera anumite domenii, pentru a iti imbunatati orizontul cultural.

Carturarul.ro-platforma online de recenzii de carti care promoveaza diversitatea

Recent, s-a lansat platforma online de recenzii de carti de beletristica si non-fictionale carturarul.ro, care se distinge in mediul online tocmai pentru ca promoveaza, pentru cititorii din Romania, diversitatea in acest univers al lecturii. Inca de la o prima vizita a acestui site, vei observa, pe langa design-ul modern, care atrage, si cum este structurata aceasta diversitate. Astfel, aici sunt postate recenzii de calitate atat la romane si nuvele care merita citite, deoarece te ajuta sa iti dezvolti imaginatia si sa intelegi mai bine anumite concepte, cat si la carti nonfictionale care te ajuta mai ales sa iti imbogatesti orizontul cultural.

De la Codul lui da Vinci la Sapiens sau cum se concretizeaza aceasta diversitate promovata de site-ul Carturarul.ro

Putem oferi ca exemplu o carte a carei recenzie apare pe site-ul Carturarul.ro de beletristica si una nonfictionala pentru a exemplifica exact maniera exacta in care se concretizeaza, pentru cititorii din Romania, diversitatea promovata de aceasta platforma online. Cartea Codul lui da Vinci de Dan Brown este un exemplu al felului in care se poate scrie un thriller construit in jurul unei conspiratii fara a plictisi cititorii, ci dimpotriva, a ii atrage in “aceasta panza de paianjen”. Cititorii traiesc experienta acestei lecturi ca pe un film intens, care ofera intorsaturi de situatii la fiecare site. Vizitand acest site, ei pot citi o recenzie succinta, dar sugestiva, si pot afla care este pretul cartii Codul lui Da Vinci.

In cealata parte, a domeniului nonfictional a carui “tehnicitate” ii sperie pe multi romani, cel mai elocvent exemplu a felului in care o astfel de carte iti poate largi orizontul cultural este cartea Sapiens de Yuval Noah Harrari. Aceasta carte, publicata in 2014 in limba engleza, a devenit foarte repede un bestseller. Practic, structureaza istoria speciei noastre, din perspectiva biologiei evolutioniste. Yuvahl Noah Harrari a impartit aceasta istorie a omenirii in patru parti distincte: revolutiile cognitive, agricola, unificarea omenirii si revolutia stiintifica.

Creand anumite poduri intre fictiune si non-fictiune  (extrem de necesare daca vrem sa explicam importanta diversitatii in literatura), putem spune ca structurile explicate de Harrari in cartea Sapiens despre mentalul uman si despre evolutia speciei noastre sunt o explicatie rationala, logica, a modalitatii in care este posibil ca mintea umana sa conceapa anumite conspiratii de genul celor care apar ca laitmotiv in carti precum Codul lui Da Vinci.