Fără categorie

Medicamentul pentru boala Alzheimer

Medicamentele utilizate in prezent pentru a trata boala Chagas, o boala tropicala neglijata, au efecte secundare grave si o utilizare limitata la cei cu boala cronica. Acum, cercetatorii au raportat in PLOS Boli Tropicale Neglijate ca memantina, un medicament folosit in prezent pentru a trata boala Alzheimer, poate diminua numarul de paraziti la soarecii cu boala Chagas si poate creste rata de supravietuire a animalelor.

Boala Chagas, cauzata de protozoanul Trypanosoma cruzi afecteaza 5 pana la 6 milioane de oameni in America. Boala poate fi impartita in faze acute si cronice, faza clinica cauzand simptome cardiace, esofag sau intestinale. Cele doua medicamente care au fost utilizate pentru tratamentul Chagas in ultimii 50 de ani – nifurtimox si benznidazol – sunt extrem de eficiente in faza acuta, dar sunt utilizate in mod necorespunzator in faza cronica, din cauza efectelor secundare grave care apar cu un tratament de lunga durata.

In noua lucrare, Ariel M. Silber, de la Universidade de Sao Paulo, Brazilia, si colegii sai au studiat memantina, care lucreaza la sistemul nervos central al animalelor, dar s-a dovedit ca ucide protozoare. Cercetatorii au studiat mai intai efectul diferitelor concentratii de memantina asupra macrofagelor cultivate – un tip de celule albe din sange – care au fost infectate cu T. cruzi. In continuare, au testat medicamentul la soareci infectati cu T. cruzi.

Echipa a descoperit ca memantina a redus numarul de macrofage infectate cu T. cruzi intr-un mod dependent de doza; mai mult medicament a dus la o reducere mai mare a infectiei. La soarecii cu boala Chagas, memantina a scazut nivelurile parazitului cu 40% si a crescut ratele de supravietuire de la 7,5% la 12,5%. Soarecii tratati cu memantina au avut, de asemenea, cu 35,3% niveluri mai mici de paraziti in inima, comparativ cu animalele de control. „Toate aceste descoperiri indica memantina ca un punct de plecare interesant pentru dezvoltarea unei terapii alternative optimizate pentru boala Chagas”, spun cercetatorii.